“We zijn in de eerste plaats een milieubedrijf. We bieden een totaaloplossing aan bedrijven die elektronisch materiaal hebben waar ze geen behoefte meer aan hebben”, zo stelt Yannick Adriaenssens, COO van Out of Use, het bedrijf voor. Concreet zorgen ze voor het vermarkten, recycleren, demonteren of vernietigen van elektronisch materiaal. Dat gaat veel verder dan de standaard laptops. Denk bijvoorbeeld ook aan grote serverrooms of scanners die gebruikt worden op de luchthaven. “Alles waar stroom doorloopt”, aldus Adriaenssens.
Economisch én ecologisch
In de verwerking van het materiaal streeft Out of Use ernaar om de waarde te maximaliseren. Zowel economisch als ecologisch. “Ongebruikte toestellen kunnen afval en ‘waardeloos’ lijken voor een bedrijf, maar er zit potentieel nog waarde in. Door ze te verkopen of te recycleren”, vertelt Adriaenssens. “Maar ook ecologisch zorgen we voor zoveel mogelijk ‘winst’. Zo zullen we in de eerste plaats toestellen proberen te verkopen. Er zijn immers grondstoffen voor gedolven en er is energie voor opgewekt om ze te produceren. Ze zo lang mogelijk in omloop houden is dus de boodschap. Bovendien betekent dat ook dat de persoon die een tweedehands model aanschaft, geen nieuw model koopt. En we dus ook daar energie en grondstoffen besparen. Ook de sociale factor is voor ons cruciaal. Een tweedehands laptop belandt niet alleen niet bij het afval, maar komt ook aan een gunstigere prijs op de markt. Zo maken we technologie toegankelijk voor iedereen in onze samenleving.”
Verkopen of recycleren
Is het product nog bruikbaar? En wil je als bedrijf ze op een zorgzame en duurzame manier van de hand doen? Dan schenkt Out of Use het een tweede leven door ze te vermarkten. Naargelang de waarde van de toestellen krijg je als bedrijf een vergoeding voor deze toestellen van Out of Use. De toestellen zelf doorlopen een proces om de data te wissen en worden volledig geanonimiseerd. Daarna wordt alles functioneel getest en zijn ze klaar om weer hun weg te vinden naar de markt.
Zijn toestellen niet herbruikbaar? Dan worden de materialen maximaal gerecupereerd tot secundaire grondstoffen en kunnen ze zo toch een nieuw doel dienen. Hiervoor worden toestellen eerst gedepollueerd. Alle vervuilende stoffen worden eruit gehaald. Daarna worden ze gedemonteerd in recycleerbare fracties en naar de eindverwerker verstuurd.
Giving purpose
Dat de leuze “giving purpose” geen loze woorden zijn, laat het bedrijf naast zijn core business ook zien door sociaal en maatschappelijk engagement. “We hebben duurzame partnerships met onder andere Natuurpunt en Natagora. Klanten kunnen ervoor kiezen om de opbrengst van hun materiaal te doneren aan het goede doel zodat er bomen mee geplant worden”, licht Adriaenssens toe. Verder kunnen klanten er ook voor kiezen om werkzame toestellen te schenken aan bijvoorbeeld een school naar keuze. En om de cirkel helemaal rond te maken, werkt Out of Use samen met maatwerkbedrijven voor diverse demontagetaken. “Dit stelt ons ook in staat om heel grote aantallen materiaal te verwerken.”
Gouden tip
“Kijk eens rond in je eigen bedrijf. Zijn er toestellen die een nieuw leven verdienen? Wacht er dan niet mee, maar zet je waste om in winst”, besluit Adriaenssens.