From Waste 2 Profit biedt kmo’s de mogelijkheid een audit te laten doen van hun afvalstromen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat mag je verwachten? Dat vroegen we aan Stijn Smetsers van Recycling Partners Belgium BV (RPB), een van de aangestelde auditeurs. “Alles begint met inzicht verwerven in: volumes, materialen … om van daaruit te sturen”, vertelt Smetsers. Het bedrijf levert een concreet rapport af met actiepunten waar je als kmo zelf mee aan de slag kan gaan.
RPB richt zich op afval- en materialenbeheer voor ondernemingen in België. “Waarin we uniek zijn, is het feit dat we niet enkel advies verlenen, maar bedrijven ook ondersteunen om het te implementeren”, verklaart Smetsers. De focus ligt op de maakindustrie, grote retailers, logistieke bedrijven en recent ook overheden.
Van afvalscan tot rapport
“Starten doen we met een kennismakingsgesprek, om vervolgens een afvalscan te doen waarbij we de optimalisaties in kaart brengen. Die bestaat uit een fysieke rondgang”, vertelt Smetsers. Vragen waarop een antwoord gezocht wordt zijn onder meer: hoe ontstaat afval in het bedrijf? Wat is de samenstelling van het afval? En hoe gaat het naar decentrale afvalbakken? Wie haalt het afval op en hoe wordt het verwerkt? Maar ook op beleidsniveau gebeurt er een analyse. Smetsers: “We gaan na of er een beleid is rond het sorteren van afval, of er specifieke instructies worden meegegeven of zelfs opleidingen georganiseerd worden. Kortom: we brengen het hele proces in kaart.”
Op basis van die scan wordt er een rapport opgesteld. “De grootste waarde van dit rapport zit in het data-inzicht. Veel bedrijven hebben geen idee hoeveel afval ze produceren en wat ze ermee kunnen doen. Daar bieden wij inzage in”, vertelt Smetsers.
Hoe concreter hoe beter
“In het rapport zit een stuk over de wetgeving. Hierin halen we concrete voorbeelden aan waarin we merken dat het beleid of de praktijk afwijkt van de wetgeving”, licht hij toe. Verder brengt RPB de commerciële waarde van het afval in kaart en focust het bedrijf op alle mogelijkheden die voorhanden zijn, van afval voorkomen over valoriseren tot CO2-besparing. “We bieden concrete oplossingen aan. Denk bijvoorbeeld aan technische zaken als het persen van plastic folie zodat het minder plek inneemt en er meer getransporteerd kan worden, of voorstellen om materiaal nog beter te sorteren zodat er nieuwe grondstoffen onderscheiden kunnen worden.”
Bedrijven kunnen met het rapport aan de slag om concrete verbeteringen door te voeren. Ook daarvoor kunnen ze bij RPB terecht. “Wij gaan op zoek naar lokale partners om bijvoorbeeld het afval op te halen en te verwerken”, verklaart Smetsers.
Beter voorkomen dan verwerken
“Onze gouden tip: afval voorkomen. Want vermeden afval moet je niet inzamelen, afvoeren…”, vertelt Smetsers. “Dat is vaak eenvoudig te realiseren. Maak bijvoorbeeld je aankoopverantwoordelijke er bewust van om kritisch te zijn over hoe zaken verpakt, vervoerd en geïmporteerd worden. En bijkomend: maak het voor jezelf niet te complex. Begin klein met het sorteren van een aantal materialen.”