Van energietransitie en geïntegreerde software tot intelligente algoritmes. Jouw afvalbeheer aanpakken is hot topic. Daarom organiseerden wij op 7 december enkele inspirerende bedrijfsbezoeken voor ondernemers. Bedrijven als Gillrath, Korr en Dufter, alle drie koplopers in het vak, inspireerden en informeerden hen door straffe praktijkcases.
Niet enkel afvalbeheer is een belangrijk topic binnen From Waste 2 Profit, ook hernieuwbare energie komt aan bod. Daarom begon het event bij het museum Energeticon, dat het verhaal vertelt van de energietransitie doorheen de opening, operaties en sluiting van de steenkoolmijnen. Je leert er ook meer over de uitvinding van zonnepanelen en het oogsten van windenergie.
Gillrath: rejects als input voor nieuwe bakstenen
Ambachtelijke baksteenproducent Gillrath produceert al enkele generaties op dezelfde manier bakstenen met de hand. “Dat laat ons toe specifieke nicheproducten te produceren: op maat gemaakt, in een bepaalde kleur, grootte of vorm.”
“Geloven wij dat in een geautomatiseerd tijdperk kiezen voor manuele productie een goed idee is? Zeker weten! Dit zorgt er namelijk voor dat ons productieproces meer circulair is. Afgewezen bakstenen? Die breken we en voegen we opnieuw toe aan de klei, wat onze bakstenen ook energiezuiniger maakt.”
Korr: intelligente zaag zorgt voor minder afval
Koploper in schrijnwerk Korr toonde hoe zij dankzij de nodige geïntegreerde software in hun nieuwe paneelzaag aanzienlijk besparen op houten panelen.
“Wij voegen elementen uit verschillende orders samen. Door dit intelligent zaagpatroon minimaliseert onze paneelzaag de hoeveelheid ongebruikt plaatmateriaal. Daarbovenop zien wij nog een extra voordeel: dit nieuwe model is niet enkel een pak efficiënter, het verbruikt ook minder energie dan ons oudere model.
Dufter: unieke meubelstukken redden resten van verbrandingsoven
Snijresten redden van de verbandingsoven? Houtverwerkingsbedrijf Dufter ontwikkelde een algoritme dat aan de slag gaat met snijresten van andere houtverwerkingsbedrijven.
“Ons algoritme leest de specifieke vorm van de snijrest in en suggereert vervolgens een design voor een meubelstuk. Onze meubelen zijn allemaal uniek en worden dankzij de dunne en korte restpartijen op een zeer efficiënte manier geproduceerd. Innovatief, duurzaam en mooi? Triple check!”
“Wist je dat ons algoritme bovendien de natuurlijke vorm van bomen respecteert? Hiermee houdt het rekening met drie parameters: de hoeveelheid, de vorm en de afmetingen van het beschikbare materiaal.”
Technologie creëert kennis
Drie cases die duidelijk win-winopportuniteiten tonen wat betreft afvalbeheer: grondstof- en energiekosten verlagen door productiefouten opnieuw in te zetten. Betere voorspellingen doen door softwaregestuurde productie, waardoor je minder input nodig hebt. En flexibiliteit in je productieproces creëren door algoritmes, waardoor zelfs kleine restpartijen een mooi en uniek eindproduct kunnen vormen. Kortom: technologie creëert kennis. En die kennis ondersteunt jou om grondstoffen te besparen.
Drie inspirerende bedrijfsbezoeken, bedankt aan iedereen die van de partij was!