Autoruiten, serres of spiegels: wat gebeurt ermee als ze stuk gaan? Recycleren is de boodschap en daar weet Maltha Glass Recycling alles van. Als toonaangevend bedrijf ontvingen ze ons tijdens de eerste bedrijfsbezoeken. Achteraf spraken we ook met Wim Merket, plantmanager van de site in Lommel.
“Maltha Glass Recycling is een joint venture tussen waste-to-productbedrijf Renewi en glasverpakkingsfabrikant Owens Illinois. In Lommel recycleren we glas van diverse bedrijven: van spiegels over autoruiten tot serres en ramen”, vertelt Merket. “We verwijderen alle stoorstoffen of niet-glaselementen met twee sorteerlijnen. Denk hierbij aan kunststoffen, metalen, stenen …” Het glas wordt dan terug verwerkt tot grondstof en verkocht aan onder meer de verpakkingsglasindustrie en vlakglasindustrie. De andere materialen worden verder verwerkt door gespecialiseerde bedrijven.
100 % recyclage
“Het is onze ambitie om 100% van de ingezamelde stromen nuttig te kunnen toepassen”, vertelt Merket. Concreet houdt dat in dat de materialen die van het glas gescheiden worden een zo hoog mogelijke toepassing krijgen. Merket: “We zoeken zoveel mogelijk naar andere toepassingen voor de reststromen zodat zo weinig mogelijk doorstroomt naar de vuilnisbelt of verbranding.”
Kwaliteit primeert
Verder merkt Maltha Glass Recycling bij klanten een algemene tendens op om meer recyclagescherven te gebruiken. Het biedt dan ook heel wat voordelen want het beperkt de nieuwe grondstoffen die je moet inzetten. Ook kunnen ovens hierdoor op een lagere temperatuur draaien. CO2-reductie? Check! Alleen vereist dit wel dat de kwaliteit van de scherven alsmaar beter wordt, zeker aangezien kwaliteitsnormen verstrengen. “De kwaliteit van het glas is voor ons heel belangrijk. Daarom blijven we investeren. In nieuwe sorteermachines of sensortechnologieën bijvoorbeeld om een nog beter eindproduct te leveren.”
Van afvalverwerking naar productie
Maltha Glass Recycling blies ondertussen al 101 kaarsjes uit en heeft door de jaren heen ook al heel wat zien veranderen in de industrie. “Klassieke afvalverwerkende bedrijven worden meer en meer productiebedrijven. Ze streven ernaar hoogwaardige eindproducten te leveren in plaats van zoveel mogelijk afval te verwerken”, vertelt Merket.
Een goede evolutie als je het ons vraagt. Eentje die het ook belangrijk maakt om te zoeken naar partnerships om bijproducten te verwerken. “Wij zijn bijvoorbeeld ook onderdeel van een onderzoeksproject (Photorama, nvdr.) rond recyclage van zonnepanelen waarbij wij focussen op het verwerken van het glas. Terwijl andere partners zich richten op metalen, zilver …”, besluit Merket. “Dat is dan ook de tip die ik wil meegeven aan kmo’s: laat je omringen door gespecialiseerde partners.”