Als leading partner van From Waste 2 Profit heeft POM Limburg een duidelijke visie op de circulaire economie. Met als klemtoon: duurzaamheid, digitalisering en schaalbaarheid. Hoe dat doorgetrokken wordt in dit project vroegen we aan Jorg Roosen, Projectmanager Energie, Circulaire Economie en Bouw bij POM Limburg. “Het is onze ambitie om de Limburgse economie circulair te maken tegen 2050”, vertelt Roosen. “Maar we merken dat voor kmo’s duurzaamheid niet altijd evident is en soms zelfs omslachtig of duur kan lijken. Toch levert een duurzame strategie concurrentiële voordelen op. Met From Waste 2 Profit willen we bedrijven daarom activeren en inspireren.” Dat inspireren gebeurt onder meer met business cases van koploperbedrijven. “Want hoe je het ook draait of keert: duurzaamheid moet rendabel zijn. Dat dat mogelijk is, willen we aantonen.”
Eerst afvalreductie …
Maar liefst 17% van de grondstoffen die bij maakbedrijven gebruikt wordt, belandt rechtstreeks op de afvalhoop. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is afvalvermindering een belangrijk topic binnen From Waste 2 Profit. “Uit onderzoek blijkt dat een afvalreductie van 10% bij maakbedrijven leidt tot 2% minder kosten. Een serieuze financiële winner, want een tiende van je afval reduceren is realistisch met de juiste aanpak”, vertelt Roosen. Daarom biedt From Waste 2 Profit subsidies aan voor het uitvoeren van een audit van afvalstromen. Het resultaat? Geen theoretisch auditverslag van 200 pagina’s, wel een aantal concrete actiepunten en suggesties. Die op hun beurt kunnen dienen als basis om een subsidie te verkrijgen voor een concreet project rond afvaloptimalisatie.
… Dan matchmaking en valorisatie
Niet al het afval kan vermeden worden. Maar de afvalstromen van het ene bedrijf kunnen input zijn voor het andere. Daarom wordt er ook gebouwd aan een matchmakingtool die ervoor zorgt dat afvalstoffen niet verloren moeten gaan, maar tussen kmo’s verhandeld (is dat een goed woord?) kunnen worden. “Naast From Waste 2 Profit werkten we ook aan Wanderful.stream, een project waarmee we afvalstromen van kmo’s in kaart brengen. En samen met technologen, designers en business developers nagaan hoe we die kunnen valoriseren”, vertelt Roosen. De nieuwe matchmakingtool van From Waste 2 Profit kan verderbouwen op deze kennis en zo de juiste bedrijven met elkaar in contact brengen.
Recycleren en optimaliseren
Belangrijk bij de analyse van afvalstromen is dat de hele productieketen onderzocht wordt. Roosen: “En dat begint voor mij al bij het design van het product. Hoe beter het design, hoe makkelijker het weer gerecycleerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van lijm. Of het beperken van het aantal soorten plastic of andere materialen waarvan het gemaakt is. Daarover moet goed nagedacht worden. Maar anderzijds ook: meer gerecycleerde materialenin je producten verwerken. Het komt erop aan ieder product zo hoog mogelijk in de waardeketen te houden en niet te snel laten degraderen tot iets minderwaardig.” Dat hiervoor specifieke kennis vereist is, is zeker. Daarom werkt From Waste 2 Profit samen met specialisten in dit vakgebied. En kan je als kmo eenvoudig en digitaal een aanvraag doen.